Cabaret de Madame Grégoire

19. prosince 2016 v 12:00 |  Kavárny a restaurace
Kdybychom na toto místo v dnešním 13. obvodu přišli v 19. století, našli bychom tu úplně jinou Paříž, než dnes. Za manufakturou na tapiserie bratří Gobelinů tady protékala říčka Bièvre, neskutečně špinavá a páchnoucí od odpadu, který do ní vytékal z četných koželužen a barvíren, které stály na jejím břehu. Jen o malý kousek výš proti proudu stál kabaret, kterému vládla majitelka madame Grégoire. Ta zde často vítala své věrné hosty, slavné básníky a spisovatele, v čele se samotným Victorem Hugem. Kromě něj sem chodíval i básník Châteubriand, zpěvák Béranger a další představitelé doby romantismu.
Od té doby se okolí změnilo, říčka je svedená do podzemí a místo ní tady najdeme hezký park. Kabaret madame Grégoire i s romantickými básníky už dávno vzal čas a na jeho místě otvírá svůj červený portál pravá baskická restaurace s názvem Auberge Etchegorry.






Restaurace nabízí baskickou kuchyni, pro kterou jsou typické silné chutě a vůně, včetně mořských plodů, fois gras, kořeněných uzenin, zeleniny (hlavně paprik) a spousta dalších zajímavých a chutných specialit.












Ve výzdobě sálu nechybí ani portréty dřívějších slavných hostů - nahoře Victor Hugo, dole Béranger. Staré dobré časy připomíná i nástěnná malba v přízemí, na které můžeme vidět celou slavnou společnost včetně madame Grégoire.








A jídlo? Dostálo pověsti, která se o něm nese. Já jsem si po baskické bramboračce dala konfitované kachní stehno (na které jsem o letošním podzimu měla určitou úchylku - a teď se divím, že nezapnu džíny).
Maso bylo dobře ochucené, křehké, měkké, rozpadalo se samo, a z toho kachního hejna, které jsem za poslední měsíce snědla, bylo určitě nejlepší.
Ochutnala jsem z cizího talíře i cassoulet, specialitu z jihozápadní Francie, a přestože nejsem fanoušek fazolí, které tvoří jeho základ, chutnal mi.




Île flottante, neboli plovoucí ostrov, mi doporučili jako lehký dezert. Johohó! Dobrota to byla sice náramná, ale toho cukru, co je v tom bílkovém ostrově, posypaném drceným karamelem a plovoucím v moři žloutkového krému!

V Paříži můžete sice ochutnat regionální kuchyně na každém kroku, těch pravých baskických tady ale zas tolik není. I proto stojí za to vydat se někdy do hloubi 13. obvodu a vyzkoušet ji. Pokud se chystáte do Paříže o svátcích, mohla by to být vhodná příležitost, která by snesla i trochu vyšší náklady.

13. obvod, 41 rue de Croulebarbe

 


Komentáře

1 Věra Věra | E-mail | 19. prosince 2016 v 12:41 | Reagovat

Škoda,že jsme letos  říjnu o tomto místě s dcerou nevěděly. Byly jsme patrně nedaleko. Snad až jindy. Dnes Vám posílám dík za Vaše krásné příspěvky a také přání klidných Vánoc. Věra

2 Kunhuta Voltairová Kunhuta Voltairová | 11. ledna 2017 v 18:01 | Reagovat

Jsem ráda, že konečně se dostalo i na francouzskou kuchyni! Má nekonečné množství nejen dobrých, ale hlavně neuvěřitelně nápaditých receptů! Dají se dělat i v našich kuchyních, a možná by stálo za to, kdyby se autorka blogu trochu zaměřila i na tuto stránku Paříže. Bylo by to rozhodně velice zajímavé!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama