La galette est arrivée! / Koláč je tady!

5. ledna 2016 v 12:00 |  Různé
Aspoň to píšou na tabuli v krásné pekárně ve čtvrti Marais a mají na mysli la galette des rois, tradiční tříkrálový koláč, kterého v těchto dnech najdete plné obchody skoro v celé Francii (hlavně v severní části, na jihu ho sice mají taky, ale vypadá jinak).




Úplně původně jsem chtěla udělat fotonávod, když budu koláč péct (protože ho opravdu peču každý rok), jenže jsme se rozhodli, že ho letos dělat nebudu, protože poté, co jsme dorazili všechno vánoční cukroví, už nemáme žádnou kapacitu ani v žaludku, ani v chuti a ani v centimetrech na pásku kalhot, abychom zvládli ještě tuhle kalorickou bombu. Recept jsem proto našla na youtube a možná je to tak lepší a názornější.




Historie koláče sahá až někam k antickému Římu a Saturnáliím a je pořádně spletitá, stejně jako vývoj jeho podoby. V průběhu století se historie i podoba změnily natolik, že se dnes vztahuje ke Třem králům a má v Paříži podobu plochého koláče z listového těsta plněného mandlovým krémem a s lesklým zdobeným povrchem. Uvnitř koláče, který vám prodají i s papírovou zlatou korunou, je zapečená "la fève", malá porcelánová figurka (dřív to bývala obyčejná fazole, později zlatá mince, a pokud si nechcete o figurku vylomit zub, stačí i celá mandle).
Koláč se jí ve větší společnosti. Rozkrájí se na tolik dílků, kolik je účastníků, nejmladší z nich si vleze pod stůl a určuje pořadí, v jakém je koláč jednotlivým osobám rozdělován - to aby se zabránilo manipulaci s figurkou. Kdo ji potom ve své porci najde, stává se králem a smí si nasadit korunu.




Výroba koláče je to nejjednodušší, co si dovedete představit. Já si ji obvykle komplikuju tím, že si dělám domácí listové těsto, které je nesrovnatelně lepší než kupované, ale je to dost zdlouhavá a otravná práce. Kdo by se do ní chtěl pustit, tak recept, který v posledních letech používám, jsem našla TADY. Stačí ale bohatě těsto, které koupíte v obchodě, a pokud je už vyválené do kulata na pečícím papíře, tím líp (v tom případě ho budete potřebovat dva kusy a dostanete jeden obrkoláč).

Náplň vytvoříte smícháním 100 g másla, 100 g cukru, 1 celého vajíčka a 100 g mandlové moučky (prodává někdy Lidl nebo obchody zdravé výživy, ale v pohodě si ji vyrobíte rozmixováním loupaných mandlí). To je základní mandlový krém, kterému Francouzi i Italové říkají stejným slovem frangipane (akorát že to každý z nich čte jinak). Do krému můžete přidat trochu bílého rumu (prosím, opravdu bílého, ne tuzemák, s ním to chutná úplně jinak, jednou jsem tu chybu udělala), nebo vanilkové nebo hořkomandlové aroma, podle chuti. Dál už postupujete podle videoreceptu, ve kterém se sice mluví francouzsky, ale je tak návodný, že jazyk není potřeba.
Je jen nutné dát si pozor ve finále při zdobení koláče, abyste ho nožem neprořízli, je dobré pracovat obrácenou tupou stranou nože. Jeden tradiční vzor zdobení povrchu vidíte ve videu, dalšími vzory jsou nejrůznější lístky, šachovnice, nebo vlnovky, které vybíhají ze středu koláče - konec konců pokud si video rozkliknete přímo v Youtube, uvidíte v pravém sloupci desítky dalších koláčů s dalšími vzory.
Druhá technická - těsto by nemělo být rozválené moc do tenka, jen tak na 2 - 3 mm. Určitě silnější, než na štrúdl.
Peče se při 170 stupních cca 30 minut podle velikosti, pokud by začal hodně zlátnout, přikrývám ho alobalem, aby se žloutkem potřený povrch nespálil.




Místo kalorického máslovo-mandlového krému se dá použít i nějaký jiný, lehčí. Já jsem loni zkusila takzvaný crème patissière, na který najdete shodou okolností také recept v tom odkazu na listové těsto nahoře. Je to vlastně žloutkový krém, do kterého jsem potom ještě přidala část těch mletých mandlí. Klidně ale dovnitř můžete dát na kousky nakrájená jablka, bez skořice a třeba trochu zkaramelizovaná. Hlavně nezapomenout na tu figurku (taky se mi to už stalo).

Přeji vám dobrou chuť a přiznám se, že to předsevzetí, že ho letos dělat nebudu, se mi nějak začíná rozplývat.











 


Komentáře

1 Věra Věra | E-mail | 5. ledna 2016 v 13:54 | Reagovat

To jsem si pochutnala!I když jen v duchu. Někdy to zkusím.Teď jsem "přepečená". Přeji dobrý rok a děkuji za všechny Vaše krásné příspěvky,které pohladí po duši. Věra

2 Gita Gita | 5. ledna 2016 v 15:01 | Reagovat

Jéééééště, že jsem to otevřela až po obědě...nádhera.

3 Petra Petra | E-mail | 5. ledna 2016 v 17:25 | Reagovat

Pokud vám to nevadí, recept si vypůjčím na svoji webovou stránku, ať jej nemusím složitě překládat. Dnes budeme rozkrajovat. Moje pozvání na kávu stále platí, třeba ještě galetu stihnete, my jdeme večer rozkrajovat, děti se už hádají, kdo bude mít févu.

4 Jana Jana | E-mail | 5. ledna 2016 v 20:51 | Reagovat

To vypadá fantasticky!

5 pariz-pro-pokrocile pariz-pro-pokrocile | 6. ledna 2016 v 2:09 | Reagovat

[1]: To je ten správný výraz, "přepečená", pořád jsem na to nemohla přijít.  Děkuji za milý komentář a taky přeji hezký nový rok. H.

6 pariz-pro-pokrocile pariz-pro-pokrocile | 6. ledna 2016 v 2:09 | Reagovat

[2]: Děkuji, pobavilo :-)

7 pariz-pro-pokrocile pariz-pro-pokrocile | 6. ledna 2016 v 2:11 | Reagovat

[3]: Petro, ten videorecept není můj, takže si s ním, samozřejmě, z mého hlediska můžete dělat cokoliv. Bohužel už vím, že letos galette nestihnu, leden je taky špatný a zatím nevím, kdy se do P. dostanu. Děkuji za připomínku a ozvu se, až budu vědět.

8 pariz-pro-pokrocile pariz-pro-pokrocile | 6. ledna 2016 v 2:12 | Reagovat

[4]: Ano, vypadá i chutná :-)

9 Barunka Barunka | E-mail | Web | 8. ledna 2016 v 9:59 | Reagovat

Vau, vau, vau! Perfektní článek a všechna čest, na fotkách koláč vypadá nádherně. Podobný zvyk mají i ve Španělsku, ale Francouzi pečou lépe ... hihihi.
Upéct si ho sama doma, no to je velká výzva. La pate feuilleté ... hm, to je docela dost práce, myslím!?

Já jsem velký fanoušek bretonských palačinek, a to nejen proto, že příprava je mnohem jednoduší! Jsou výborné a přirozeně bezlepkové :)

Neznáte-li, rozhodně stojí za vyzkoušení:

https://kucharkabarunka.wordpress.com/2015/11/01/netradicni-palacinky/

10 pavla pavla | E-mail | 10. ledna 2016 v 11:19 | Reagovat

Koláč kupujeme každý rok v naší oblíbené francouzské kavárně.Letos jsme ochutnali novinku s višněmi.Neměl chybu.

11 JPD JPD | E-mail | Web | 15. ledna 2016 v 21:00 | Reagovat

Mais pourquoi les français qui se disent tellement républicains s'obstinent-ils à fêter les rois ???

Bonne année, Hana !

12 pariz-pro-pokrocile pariz-pro-pokrocile | 22. ledna 2016 v 0:32 | Reagovat

[11]: Peut-être parce qu´ils profitent de chaque occasion pour une fête? :-)
Bonne Année, Jean Paul!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama