La Bellevilloise

10. dubna 2015 v 12:00 |  20. obvod
V roce 1877 bylo na chudém dělnickém předměstí na východě Paříže založeno dělnické spotřební družstvo s názvem La Bellevilloise. Družstvo postupně spravovalo celou řadu obchodů, především pekárny, řeznictví a potraviny všeobecně, ale také další spotřební zboží, lékárny, prodej uhlí, oblečení a nábytku. Později se také zabývalo vzděláváním a volným časem dětí a mládeže i dospělých, od roku 1930 provozovalo kino a pořádalo kulturní akce, koncerty a divadelní představení, zabývalo se taky sociální pomocí a poskytováním lékařské péče. Družstvo působilo na levicových dělnických předměstích Belleville a Ménilmontant až do svého krachu v roce 1936.
V letech 1906-1910 družstvo postavilo v Belleville takzvaný Maison du peuple, Lidový dům, který sloužil jako jeho centrum. V přízemí fungoval velký obchod, v prvním patře byl velký sál a kanceláře. V roce 1927 byla budova rozšířená o další křídlo, ve kterém byl vybudován velký divadelní sál pro pět set lidí s názvem Leninův sál.
Zatímco levicové dělnické družstvo už dávno zaniklo, jeho sídlo stojí v Belleville dodnes. Slouží jako kulturní centrum, pořádají se v něm koncerty a divadelní představení a najdeme tady také restauraci a kavárnu.



La Bellevilloise byla vybudovaná podle vzoru bruselského Lidového domu slavného architekta Victora Horty. Stavba má železobetonovou kontrukci vyplněnou režnými cihlami a je zdobená mozaikami, většinou budovatelskými, a emailovými dekoracemi. Nad frontonem nad vstupem najdeme srp a kladivo, které zrovna na nás může působit hrůzostrašně, jenže pařížské dělnické hnutí bylo mezi válkami samozřejmě komunistické.



Budovu si prohlédneme zatím jen zvenku, uvnitř jsem zatím na žádném představení nebyla









Důvodem, proč jsem vás sem dnes přivedla, je tato místní restaurace. Najdete ji po levé straně budovy za obyčejnými hnědými plechovými vraty, které vás přivedou na malý dvorek plný zeleně, ze kterého se vstupuje do neformálního pestrého prostoru, zaplněného starými olivovníky a palmami. Vaří tady šéfkuchař, vyučený u slavného hvězdičkového kuchaře Alaina Ducasse, a přesto má restaurace vcelku přístupné ceny. Otevřeno je ve středu, ve čtvrtek a v pátek jen večer, v sobotu a v neděli i v poledne.


















20. obvod, 21 rue Boyer


Jak se tam dostat: metro Gambetta (linka 3)


 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama