Narozeniny s pozváním na macarons

13. srpna 2011 v 23:12 |  Různé
Dnes je to přesně rok, co jsem na tomto svém blogu zveřejnila první článek. Inspirovaly mě k tomu francouzské blogy o Paříži, kterých existuje nepřeberné množství, a které jsem četla s nadšením (některé z mých nejoblíbenějších najdete vedle v odkazech). Samozřejmě za mým psaním bylo a je částečně i sobecké hledisko - probíráním fotek a vyhledáváním údajů pro články snižuji svůj stesk po Paříži mezi jednotlivými cestami do milované "ville de la lumière".

Za ten rok měly moje stránky návštěvnost kolem třicet tisíc přístupů. (Přesné číslo bohužel nevím, protože počítadlo, které na stránkách mám, jsem přidala až někdy v listopadu.) Denní návštěva tady je kolem dvou set lidí. Dvě stě lidí! Je to neuvěřitelné, dvě stě lidí denně se zajímá o moje fotografie a články! Chci vám proto všem poděkovat za zájem a za věrnost, s jakou se sem vracíte. Možná bych jen ocenila víc komentářů, abych věděla, co vás zajímá a baví a mohla své články eventuelně přizpůsobit poptávce. Tak do toho, pište mi!

A protože narozeniny bez sladkostí nejsou to pravé, chci vás virtuálně pozvat na LES MACARONS, typickou pařížskou sladkost.
Taky jste jim propadli, těm malým sladkým kolečkům, které hrají všemi barvami? Právě ty zářící amarounové barvy mě zpočátku odrazovaly od jejich vyzkoušení, připadalo mi to mírně řečeno nejedlé. Pořádně jsem se spletla! Les macarons, česky makronky, jsou totiž jedlé až příliš! Můžete je mít v nejrůznějších příchutích, takové ty nejběžnější jsou čokoláda, vanilka, jahoda, malina, pistácie... ale viděla jsem i příchuť slané máslo a pozor - i husí játra! (Odvahu na ochutnání jsem ovšem neměla).
Ty nejoblíbenější, nejznačkovější a taky nejdražší macarons vyrábějí firmy Ladurée a Paul Hermé. Jinak se s nimi v Paříži setkáte na každém kroku, prodává je téměř každá boulangerie. Ve výloze z nich potom bývají vytvořeny ty nejroztodivnější kreace.






V Praze prodává macarons francouzské pekařství Paul, francouzská cukrárna Saint-Tropez a údajně ještě pár dalších. Jsou ovšem pekelně předražené, u Paula stojí jedno kolečko 60 korun, což mě uráží, takže jsem začala hledat cestu, jak se k nim dostat levněji. Nejjednodušší je samozřejmě vlastnoruční výroba, stačí trocha mandlové mouky (seženete ve zdravé výživě), cukr, bílky a potom nějaká náplň. Nikdy ovšem předem nevím, jestli se mi skořápky povedou (při pečení hrají roli takové nevyzpytatelné prkotiny jako je stupeň vyšlehání bílků, teplota bílků, jemnost mletí mandlí, doba míchání hmoty, teplota trouby a někdy se mi zdá, že i politická situace na Srí Lance). Pokud jste macarons propadli také a chcete je zkusit sami, můžete najít recepty a návody třeba na této české stránce TADY nebo v angličtině TADY (já vím, je to ostuda, odkazovat na anglickou stránku, ale recept je tady opravdu dobře podaný).
Na francouzské video o výrobě macarons se můžete podívat tady:



A moje výsledky? První pokus špatný, druhý pokus lepší, třetí pokus tento:






Tak co, jdete do toho taky?

 


Komentáře

1 Elisa Elisa | E-mail | Web | 15. srpna 2011 v 12:42 | Reagovat

Ah! Ces macarons! J´adore! Miam, miam :)
Je laisse un petit cou cou de matin Hana, et te souhaite une belle semaine
Bisous
Elisa, en Argentine

2 pariz-pro-pokrocile pariz-pro-pokrocile | 16. srpna 2011 v 0:14 | Reagovat

[1]:Merci, Elisa, pour ton message. Moi aussi, j´adore les macarons!
Bonne semaine a toi aussi Hana

3 Patek Philippe  watches Patek Philippe watches | E-mail | Web | 1. listopadu 2012 v 20:26 | Reagovat

It exclusively your opinion.
http://www.writewatches.com/

4 Michelle Michelle | Web | 16. ledna 2013 v 17:53 | Reagovat

povedly se ti moc hezky, já jsem zatím takové štěstí neměla. zkusím je podle jednoho z tvých receptů :)

5 Paříž pro pokročilé Paříž pro pokročilé | 16. ledna 2013 v 23:36 | Reagovat

[4]: Díky, Michelle, ano, tyhle se zrovna povedly, ale jinak je to pořád sázka do loterie :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama